Właściwości chemiczne gleb

Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 343
Studiuję: Inż-Śr
Lokalizacja: /home

Dziekan, 25 sty 2013, 13:55

WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE GLEB

1. MIKROELEMENTY - składniki śladowe, pierwiastki występujące w organizmach w śladowych ilościach i niezbędne do normalnego ich rozwoju.
MIEDŹ wchodzi w skład niektórych enzymów biorących udział w syntezie chlorofilu, niedobór wywołuje chlorozę i zamieranie końców pędów
ŻELAZO wchodzi w skład enzymów ochronnych, brak powoduje chlorozę
MANGAN niedobór powoduje chlorozę, a następnie zasychanie liści.
MOLIBDEN wpływa na metabolizm związków azotowych, brak powoduje zniekształcenie liści
CYNK niedobór objawia się zdrobnieniem i skręceniem liści oraz opadaniem pąków kwiatowych
BOR niedobór powoduje niezdolność do wytwarzania nasion i obumieranie stożka wzrostu.

2. MAKROELEMENTY - pierwiastki występujące w organizmie w ilościach do kilku procent suchej masy, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych.

ODCZYN GLEBY - określany w stopniach pH, oznacza stężenie jonów wodorowych do wodorotlenowych. Ilość tych jonów wyrażona jest ujemnym logarytmem dziesiętnym koncentracji jonów wodorowych, i tak np. pH oznacza koncentrację jonów H+ wynoszącą 10-5. Jeden stopień pH oznacza różnicę 10-krotną.

KWASOWOŚĆ AKTYWNA – ilość zdysocjowanych wolnych jonów wodorowych występujących w roztworze glebowym.
KWASOWOŚĆ POTENCJALNA – niezdysocjowane jony wodorowe związane z kompleksem sorpcyjnym gleby, czyli bardzo drobnymi cząsteczkami fazy stałej gleby.
Akademickie Rozmowy

Wróć do „Gleboznawstwo i rekultywacja”